MINDFULNESS

'You can’t stop the waves, but you can learn to surf… ' Jon Kabat-Zinn 


Mindfulness wordt vaak samen genoemd met de MBSR training (Mindfulness Based Stress Reduction). Mindfulness leert je om de 'automatische piloot' uit te zetten, zodat je met meer aandacht in het hier en nu leeft, bewuster keuzes kunt maken en een betere balans kunt houden, ook wanneer je voor stressvolle of moeilijke situaties komt te staan. Door je bewustzijn te vergroten, heb je meer oog voor positieve gebeurtenissen en zie je beter welke (stressvolle) gedachten en emoties je hebt. Je ontdekt welke reactiepatronen en afweermechanismen je gebruikt. Hierdoor laat je je minder snel leiden door de automatische piloot en heb je meer grip op jezelf.


Van nature proberen we te vechten of te vluchten voor negatieve gebeurtenissen. Dat kost energie en levert spanning op. De manier waarop we reageren is soms primair, onhandig of niet efficiënt. Met mindfulness leer je meer op je gemak te zijn met ‘vervelende’ gedachten of emoties. Het is zoals het is op dat moment, zonder te relativeren. Doordat je comfortabeler leert te zijn met ongemak en spanning, gaat er veel minder energie verloren. Spanning en stress hebben minder grip op je.

Met mindfulness creëer je meer rust, leef je meer in het hier en nu, waardoor er meer ruimte ontstaat voor ontspanning, plezier en levensgeluk.

Why Mindfulness Is a Superpower: An Animation